Czym jest niedożywienie?

Stan, wynikający z zaburzeń wchłaniania lub spożycia składników odżywczych, którego konsekwencją są zmiany w składzie ciała (głównie masy tłuszczowej, masy beztłuszczowej oraz jej komponentu – masy komórkowej), prowadzące do upośledzenia aktywności zarówno fizycznej jak i psychicznej organizmu.
stat icon Ponad 1/3 pacjentów przyjmowanych do szpitala jest niedożywiona.
sad icon Znaczna liczba osób przyjmowanych w dobrym stanie zdrowia opuszcza szpital z niedożywieniem.

Przyczyny niedożywienia

Sama choroba
Sama choroba
Zmiany metaboliczne i/lub hormonalne
Zmiany metaboliczne
i/lub hormonalne
Proces starzenia się
Proces starzenia się
Niska aktywność fizyczna
Niska aktywność fizyczna
Utrata apetytu
Utrata apetytu
Niska świadomość problemu
Niska świadomość
problemu
Przyczyny społeczne - samotność, niepełnosprawność
Przyczyny społeczne
- samotność, niepełnosprawność
Nieodpowiednia opieka żywieniowa
Nieodpowiednia
opieka żywieniowa

Skutki niedożywienia

Utraty masy ciała Utraty mięśni szkieletowych
Utraty masy ciała
Utraty mięśni szkieletowych
Obniżona jakość życia
Obniżona jakość życia
Zaburzenia funkcji fizycznych i psychicznych
Zaburzenia funkcji
fizycznych i psychicznych
Gorsze wyniki leczenia
Gorsze wyniki leczenia
Zwiększona liczba infekcji i współistniejących schorzeń
Zwiększona liczba infekcji
i współistniejących schorzeń
Wydłużony czas hospitalizacji Wyższe koszty leczenia
Wydłużony czas hospitalizacji
Wyższe koszty leczenia
Większa śmiertelność
Większa śmiertelność
Upośledzone gojenie ran Dłuższy powrót do zdrowia
Upośledzone gojenie ran
Dłuższy powrót do zdrowia

Grupy chorób szczególnie związane z niedożywieniem

Nowotwory
Nowotwory
szczególnie żołądka, przełyku, trzustki, głowy i szyi, jelit, płuca.
Choroby płuc
Choroby płuc
przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), mukowiscydoza, astma
Choroby hormonalne i metaboliczne
Choroby hormonalne i metaboliczne
cukrzyca z powikłaniami, choroby tarczycy.
Choroby neurologiczne
Choroby neurologiczne
Neurodegeneracyjne i otępienia w tym: Choroba Parkinsona, Alzheimera, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, przebyty udar, choroby nerwowo-mięśniowe (dystrofie mięśniowe), porażenie mózgowe dziecięce i inne
Choroby układu pokarmowego
Choroby układu pokarmowego
nieswoiste zapalenia jelit, celiakia, przewlekłe choroby trzustki i wątroby
Infekcje i wyniszczenie organizmu
Infekcje i wyniszczenie organizmu
HIV, gruźlica, sepsa, oparzenia.
Choroby nerek i wątroby
Choroby nerek i wątroby
niewydolność nerek, marskość wątroby.
Problemy psychiczne
Problemy psychiczne
anoreksja, depresja.
Pacjenci po operacjach i w ciężkim stanie
Pacjenci po operacjach i w ciężkim stanie
po rozległych operacjach, urazach, na intensywnej terapii.
Osoby starsze i samotne
Osoby starsze i samotneszczególnie te, które mają trudności z przygotowaniem jedzenia lub brak wsparcia bliskich.
Uwaga PACJENCIE!
Masz zwykle jedną szansę na skuteczne leczenie – nie czekaj na skrajne wyniszczenie! Leczenie wspomagające (w tym leczenie żywieniowe) zwiększa szanse na wyleczenie i powrót do zdrowia

Co to jest sarkopenia?

Stan, wynikający z zaburzeń wchłaniania lub spożycia składników odżywczych, którego konsekwencją jest utrata masy i funkcji (siły) mięśni szkieletowych.
Utrata ogólnej sprawności fizycznej.
info Sarkopenia może dotyczyć również pacjenta z otyłością
Sarkopenia rysunek

Co robić?

żywienie Odpowiednie żywienie (m.in. ilość białka)
aktywność Aktywność fizyczna/ ćwiczenia
Uwaga

W trakcie choroby, przy unieruchomieniu/ zmniejszonej aktywności fizycznej i nieodpowiedniej diecie występuje szybka i postępująca utrata masy i funkcji mięśni.

Sarkopenia pogarsza wyniki leczenie i zwiększa śmiertelność.
Łatwo szybko stracić mięśnie ale bardzo trudno je odbudować bez odpowiedniego leczenia.

Co robić
ALGORYTM POSTĘPOWANIA

Algorytm
1

Ocena stanu odżywienia

Pogłębiona ocena
Pogłębiona ocena - szczegółowe badanie, ocena składu ciała, badań laboratoryjnych
Ocena przesiewowa
Ocena przesiewowa - polega na zadaniu kilku prostych pytań (część z nich na naszej stronie- oceń stan odżywienia) i badaniu pacjenta
Uwaga Gdy pacjent jest oceniony jako niedożywiony lub z ryzykiem niedożywienia wskazane jest leczenie żywieniowe
2

Czy możliwe jest skuteczne żywienie drogą doustną?

Sprawdź czy jesteś w stanie pokryć zapotrzebowanie
Dzienniczek żywieniowy
Załóż dzienniczek żywieniowy
Pokaż go lekarzowi i dietetykowi
Konsultacja z lekarzem i dietetykiem
Skonsultuj się z lekarzem
i dietetykiem
by porównać zapotrzebowanie
z możliwościami jedzenia.
Dolegliwości
Czy masz dolegliwości
(np.: nudności, wymioty, brak apetytu, bóle brzucha, biegunka), które mogą utrudnić efektywne jedzenie lub zwiększać zapotrzebowanie?
Białko
Zapotrzebowanie jest różne dla różnych osób. Inne dla zdrowych a inne dla osób chorych.
Przykładowo:
  • check rekomendowana dobowa ilość białka w diecie u zdrowego człowieka to 0.8-0.9g/ kg masy ciała
  • check rekomendowana dobowa ilość białka w diecie u pacjenta onkologicznego 1-1,5g / kg mc.
3

Gdy możliwe jest skuteczne żywienie drogą doustną

Konsultacja z dietetykiem
Skonsultuj się z dietetykiem
  • checkPomoże wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe.
  • checkWie jak wzbogacić dietę by miała więcej składników odżywczych.
  • checkWie czy w danej chorobie wskazane jest ograniczanie konkretnych produktów w diecie.
Fortyfikacja diety, ONS
Jak fortyfikować dietę?
  • checkDodawaj do potraw zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, orzechy), białko (np. jajka, rośliny strączkowe) i błonnik (np. pełnoziarniste produkty, warzywa) do codziennych dań.
  • checkONS (ang. Oral Nutritional Supplements) to doustne suplementy odżywcze, które dostarczają dodatkową energię, białko, witaminy i minerały w skoncentrowanej formie.
Dzienniczek
WSKAZÓWKI
Prowadź dzienniczek żywieniowy. Notuj co jesz (im dokładniej tym lepiej). Dzienniczek pozwala na szybkie wychwycenie problemów żywieniowych i zwrócenie uwagi pacjenta, gdyż opóźnianie reagowania na jeden problem za innym problemem stanie się bardzo poważny.
5

Gdy żywienie drogą doustną nie jest skuteczne
ale możliwe jest żywienie drogą przewodu pokarmowego

Żywienie dojelitowe
Żywienie podawane jest do przewodu pokarmowego drogą sztucznego dostępu:
zgłębnika (sondy), gastrostomii odżywczej, jejunostomii.
Zgłębnik (sonda)
Cienka rurka wprowadzana przez nos do żołądka lub jelit.
Zgłębnik (sonda)
A
Jejunostomia
Cewnik wprowadzony jest bezpośrednio przez skórę do jelita. Zwykle zakładany jest operacyjnie ale może być również endoskopowo.
Jejunostomia
B
Schemat człowieka
Gastrostomia
Gastrostomia to rurka wprowadzona do żołądka. Może być założona endoskopowo, a gdy to niemożliwe – chirurgicznie lub radiologicznie.
Gastrostomia
C
Gastrojejunostomia PEG-PEJ
Cewnik wprowadzony jest bezpośrednio przez otwór w skórze przez żołądek ale do jelita.
Gastrojejunostomia PEG-PEJ
D
6

Gdy skuteczne żywienie drogą przewodu pokarmowego nie jest możliwe

Żywienie pozajelitowe
Żywienie pozajelitowe
ŻYWIENIE POZAJELITOWE to metoda dostarczania składników odżywczych bezpośrednio do krwiobiegu, z pominięciem układu pokarmowego. Odbywa się to za pomocą kroplówki podawanej przez specjalny dostęp do żyły. Stosuje się ją, gdy układ pokarmowy nie działa prawidłowo lub nie może być używany.
Uwaga PACJENCIE!
Jeśli nie jesteś w stanie skutecznie odżywiać się drogą doustną, pilnie skontaktuj się z lekarzem prowadzącym. Konieczne może być skierowanie do szpitala. Tam po analizie Twojego stanu zdrowia zaplanowane zostanie odpowiednie leczenie żywieniowe. w razie potrzeby zostanie założony odpowiedni dostęp żywieniowy.

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
w warunkach domowych

Dla niektórych pacjentów możliwe jest kontynuowanie leczenia żywieniowego w domu pod opieką poradni żywienia domowego gdy nie ma już wskazań do hospitalizacji. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w warunkach domowych jest w Polsce całkowicie refundowane. Jeśli wymagasz takiego wsparcia musisz być pod opieką poradni żywienia domowego. Każdy lekarz może skierować Ciebie do takiej poradni jeśli tego wymagasz i masz odpowiedni dostęp.
Żywienie domowe
Porady i wskazówki
Uwaga UWAGA
Korzystaj z porad żywieniowych tylko od specjalistów. Internet jest pełen nieprawdziwych informacji i pseudospecjalistów - NIE RYZYKUJ
Pobierz wskazówki
POBIERZ
WSKAZÓWKI
DLA PACJENTA

Pomóż innym - przekaż informację

QR code
Znasz kogoś kto potrzebuje pomocy medycznej?
Przekaż mu adres strony www lub wydrukuj informację o stronie z kodem QR.
check Narzędzie dostępne na stronie oparte jest na: kryteriach niedożywienia GLIM, skali NRS oraz skali samooceny SARC-F do oceny ryzyka sarkopenii.
check Strona zawiera proste narzędzie pozwalające ocenić ryzyko niedożywienia oraz sarkopenii oraz przekazania podstawowych wskazówek dotyczących kierunku postępowania.
check Kwestionariusz oceny nie zastępuje oceny lekarza. Jest narzędziem wspomagającym